Şirketinizde orijinal fikirler ortaya çıkabiliyor mu? Eğer çıkıyorsa, bunları ortaya atan kişiler takdir mi görüyor, yoksa onlara idare edilmeye çalışılan uyumsuzlar gözüyle mi bakılıyor? İşe yeni eleman alırken önemli kriterlerden biri “uyumlu” olması mı? Fikirlerinin peşinden giden insanlar organizasyonu huzursuz ediyor ve devre dışı kalıyorlar mı? “İlk seferinde doğru yapma” ilkesine inanılıyor mu? Bir projenin ilk aşamalarında ve küçük boyutta da olsa, hatalar kabul edilemez şeyler mi? Çalışanların fikirlerinin değerlendirildiği yer, doğrudan bağlı oldukları kişi mi? Şirket stratejileri çerçevesinde de olsa, yeni bir konuda denemeler yapmak için bir sonraki bütçe dönemini beklemek mi gerekiyor? Eğer bu ve bunun gibi soruların cevabı genelde “evet” ise, o zaman şirkette inovasyon kültürü yerleştirmek için bir dönüşüm gerekiyor demektir.
Şirket Kültürü, paylaşılan inançlardan, insanların kafalarındaki neyin kabul edilebilir olduğu ile ilgili şablonlardan, ve yaşanarak öğrenilen yazılı olmayan kurallardan oluşan bir bütün. Şirket Kültürünün inovasyonu desteklememesi halinde enerjinin çoğu engelleri aşmaya gideceğinden sonuç almak zorlaşabilir.
İnovasyon Kültürünün oturması şirketlerde belli bir zaman alacak bir süreç. İnovasyon çalışmalarına başlamak için bu kültürün tam olarak yerleşmesini beklemek, herşeyin hızlı aktığı ve dünyanın durup sizi beklemediği bir çağda zaman kaybettirebilir. Şirketlerin bir yandan inovasyon kültürü oluşturma, bir yandan da inovasyon çalışmalarını yürütme zorunluluğu var. Ancak şirket liderlerinin atacağı doğru adımlar ve davranış modelleri bu süreci önemli ölçüde hızlandırabilir.
Şirketinizde bir inovasyon kültürünü oturtmak için ilk adımı atın.